Project news
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Voting
Як Вам новий сайт?
Total 12 common:people_all_forms

ТОЛЕРАНТНЕ СТАВЛЕННЯ ДО ВЕТЕРАНІВ/ВЕТЕРАНОК

Date: 19 квітня о 11:23
16 views

Ветеран (значення)
Ветеран — професійний вояк, який
відслужив визначений термін в армії.
Ветеран — досвідчений воїн, який
брав участь у багатьох битвах.

Пережите на війні залишає свій відбиток, змінює людину. «Загиблий побратим весь час стоїть перед очима». «Побачене неможливо забути. Чи міг я щось змінити?» «Так, на війні складно, але там все зрозуміло. Просто. Або ти знищуєш ворога, або він тебе».

Сьогодні в нашому закладі освіти говорили з дітьми на важливу тему, як поводити себе з ветераном війни.

Що може вирізняти людину з бойовим досвідом?

Скутість і незручність у спілкуванні або, навпаки, підвищена конфліктність. Труднощі при ухваленні рішень. Труднощі з концентрацією та запам’ятовуванням. Бажання повернутися до військового життя.

Дуже важливо не поширювати міфи про те, що всі учасники війни — ветерани і ветеранки — «психовані», «неврівноважені», «з ПТСР» тощо. Що ми маємо робити при зустрічі з ветераном / ветеранкою: на вулиці, у колі знайомих чи друзів, на роботі — з колегою, в під’їзді — із сусідом? Як поводитися? Обіймати та емоційно дякувати чи «ховати очі», щоб уникнути незручних моментів?

Важливо запам’ятати, що точно не варто робити при спілкуванні з людиною, яка має травматичний досвід війни та бойових дій: Не примушуйте говорити про травматичний досвід. Не звинувачуйте і не дорікайте через те, як саме людина може реагувати та проявляти емоції. Не говоріть, що пора припинити поводитися, як на війні. Не говоріть, що час лікує. Не можна без дозволу торкатись до тіла, обіймати. Не робіть різких рухів у присутності ветерана. Не підходьте до ветерана ззаду. Не створюйте шумне середовище.

Один із найважливіших моментів — велика кількість людей з інвалідністю, набутою внаслідок війни: люди з ампутованими кінцівками, порушеннями слуху і зору тощо.

Поради для коректного спілкування З ветеранами і ветеранками потрібно спілкуватися так само, як з іншими людьми, не варто робити з них «особливих людських істот», з якими треба комунікувати якось особливо. Як і в будь-якої іншої людини краще запитати «як справи?» або «як день?», без фраз на кшталт «тримайся» і «все буде добре»

Питання про війну краще ставити ті, які підкреслюють спроможність людини справлятися з різними ситуаціями: «Як ти справлявся / справлялася?» або «Я бачу, як тобі було непросто, але мені приємно, що ти зараз тут, поруч зі мною»… Варто бути обережними в жестикуляції. Ветерани / ветеранки на рівні інстинктів пильнують руки, тому що людина може бути озброєна. Не варто різко і без попередження наближатися, важливо не робити цього зі спини. Слід поважати особисті кордони. Крики, сплески, несподівані звуки — при спілкуванні бажано про них попередити. Реакції на наші дії можуть бути різні, тому що у людей різний досвід. Замість того щоб говорити: «Ви герої, сонечки, красені, щит України» (хоч це і правда), краще сказати про свої почуття: «Я вам дуже вдячний», «Мені спокійно від того, що є ЗСУ»

Самі ж ветерани / ветеранки прагнуть більше особистого простору, тож нав’язувати спілкування — геть неприйнятно. У випадку, якщо людина прагне комунікації, краще бути активним слухачем / слухачкою: не перебивайте, поки він / вона не висловить думку; уникайте оціночних суджень чи образ; якщо людина не хоче щось розповідати — не тисніть. Хочу подякувати. Як зробити це правильно.

Важливо подякувати так, щоб це не стало тригером. Але тригери в усіх різні, тому це складне завдання. Із зовсім незнайомою людиною краще використовувати невербальні сигнали. Це може бути посмішка або вітальний кивок. Якщо ви впевнені, що перед вами людина, яка брала участь у бойових діях, можна сказати: «Дякую за службу».

Comments:
Only authorized users can leave comments.